Pelisääntöjen rikkomuksista seuraavat kurinpitotoimenpiteet haavipallossa

Image result for lacrosse foul

Yleistä lacrosse-pelin säännöistä

Lacrossen eli haavipallon pelaamisessa on noudatettava ennalta sovittuja sääntöjä. Näin peli sujuu miellyttävästi ja kiinnostavasti sekä turvallisesti niin pelaajien, tuomarien ja yleisön kannalta. Muinoin keskiajalla intiaanien haavipallo oli vaarallisen ja rajun näköistä touhua, jossa ei kolhuilta, luunmurtumilta ja jopa kuolemalta voitu välttyä. Nykyaikainen Lacrosse ja Box Lacrosse ovat kehittyneet ihan salonkikelpoisiksi peleiksi. Pelaaminen vaatii hyvää kuntoa mutta myös rohkeutta, jopa uhkarohkeutta, ja samalla peli vaatii toisten kunnioittamista fyysisesti ja henkisesti.

Alun perin intiaanit pelasivat luojansa kunniaksi ja heimonsa maineen vuoksi. Intiaanit käyttivät pelimailoinaan puusta tehtyjä keppejä, joihin he olivat päähän kiinnittäneet nahkoista ja naruista tehdyn repun näköisen pussin, johon he sieppasivat toisiltaan pallon, joka entisaikaan saattoi olla tehty luonnonkumista. Luonnonkumia sai kumipuusta, josta kumimainen aines valutettiin, esikuivattiin, muotoiltiin ja kuivatettiin. Palloina kotikentällä saattoi olla kuivattu ja pyöreäksi muotoiltu kääpä tai sieni, villalankakerä, villasta tehty huovutettu pallo tms. Ennen teollista aikakautta saattoi pallona toimia myös nahasta tehty pieni pallo, joka oli täytetty villalla tai kuivalla sahanpurulla.

Keskiajalla ja sen jälkeen mätämunan saattoi heittää haavimailan avulla ja osuma oli tarkka. Suomessa on jäljellä pieni yhtäläisyys haavipallosta lastenpelin tai -leikin muodossa: kannetaan lusikalla kilpaa oikeata kananmunaa maaliin ja se häviää, jonka muna ensimmäisenä tippuu ennen maalia ja rikkoontuu ja matka mitataan, miten pitkään muna pysyi ehjänä lusikassa. Se voitti, kenen lusikka munineen tuli ehjänä maaliin ensimmäisenä. Tätä leikkiä leikitään vieläkin esimerkiksi pikkujouluissa.

Nykyään suomalaiset ovat ottaneet lacrosse-pelin omakseen ja innolla opettelevat pelin sääntöjä ja tapoja sekä harjoittelevat huolellisesti erilaisia lyöntitekniikoita aluksi seinään, sitten toisilleen esimerkiksi koulun tai urheiluhallin liikuntatiloissa. Pallo on vaihtunut pieneksi kumipalloksi, joka silti voi olla vahingollinen, jos ei käytä silmäsuojuksia. Palloa aina lyödään suoraan eteenpäin, aluksi pystyasennossa ja vähitellen voi opetella lyömään palloa sivulta yhdellä kädellä ja jopa takaapäin kiepsauttamalla. Tärkeintä on, että ei tahallaan vahingoita kanssapelaajaa eikä pyritä fyysisesti lyömään vastapelaajaa edes pilailumielessä.

Vakuutusyhtiöt eivät välttämättä korvaa tahallaan tehtyjä vahinkoja ja laiminlyöntejä, vaikka olisi ottanut sopivan vakuutuksen vapaa-ajalleen tai pelin ajaksi.

Lievän rikkeen rangaistukset haavipallossa

Lievästä rikkeestä haavipallon tuomari voi määrätä kahden minuutin jäähyn määrätyssä aitiossa. Tilalle ei saa ottaa varapelaajaa, ja rikkeen tehneen joukkue joutuu pelaamaan alimiehityksellä. Lievempiä rikkeitä ovat fyysinen häiritseminen, esim. mailan heittäminen vastapelaajaa kohti, kielletyt lisävarusteet, kuten vastapuolen näön hämärtäminen heittämällä hiekkaa tai multaa silmille, vastustajan iskeminen kyynärpäällä, lievä väkivaltaisuus, kampittaminen, potkaisu, kiinnipitäminen ja läimäyttely sekä ylimääräisen pelaajan ottaminen kentälle luvatta. Miesten ammattimaisessa lacrosse-pelissä ei kuitenkaan rangaista lievästä koheltamisesta, kunhan se ei ole pahantahtoista.

Tahallisen rikkeen rangaistukset haavipallossa

Piittaamattomuudesta tai ylimielisyydestä johtuvista rikkeistä, kuten kunnianloukkauksista, tuomarin solvaamisesta tai toisten pelaajien epäkunnioittavasta kohtelusta tai rikkeistä, jotka aiheuttavat toisille fyysistä tai psyykkistä kipua, voidaan määrätä viiden minuutin jäähyrangaistus. Silloin joukkue joutuu pelaamaan alimiehityksellä eli tavallaan kaikki kantavat seuraukset yhden pelaajan vakavasta rikkeestä.

Pelaajan poistaminen pelistä ja rangaistuslaukauskäytännöt

Kahdesta rangaistuksesta seuraa pelistä ulos sulkeminen. Jos pelaaja syyllistyy vakavaan rikkomukseen, esim. pelaa päihtyneenä tai aiheuttaa toiminnallaan vakavia vahinkoja urheiluseuran omaisuudelle tai toisille, voidaan hänelle asettaa pelaamiskielto. Hänen tilalleen voidaan ottaa varapelaaja. Pelaaja joudutaan poistamaan pelistä, jos hän tulee kyvyttömäksi pelaamaan sairauskohtauksen takia. Silloin peli keskeytetään väliaikaisesti, jotta lääkintähenkilökunta voi antaa ensiapua ja kuljettaa loukkaantuneen pelaajan hoidettavaksi. Rangaistuslaukaus voidaan määrätä erityisestä rikkeestä. Sellainen voi olla esim. pallon pitäminen käsissä pelin aikana.