Lacrossessa käytettävät pelivälineet

Image result for Lacrossessa

Yleistietoa lacrossesta

Lacrossea nimitetään Suomessa haavipalloksi. Tämä johtuu siitä, että pelaajalla on maila, johon on upotettu kärkeen pieni pussi, joka muistuttaa haavia. Maila on yleensä väriltään valkoinen ja haaviin on laitettu kiristysnauhoja, jos kokee, että se on liian löysä. Haavissa on myös punainen merkkinauha, jotta pelin tuoksinassa pelaaja näkee paremmin, onko pallo mennyt sinne sisälle.

Haavipalloa eli lacrossea voivat pelata kaikenikäiset ihmiset, lapset, nuoret, aikuiset ja seniorit, jotka ovat hyväkuntoisia. Vaikka peli on tunnettu jo 1100-luvulta lähtien, se on kehittynyt, kuten länsimainen yhteiskunta on kehittynyt. Varusteita ja sääntöjä on tullut lisää ja erilaisia peliversioita.

Lacrossea voi pelata ulkona jalkapallo- tai pesäpallokentällä, urheiluhallissa ja kesäisin jääkiekkokaukalossa ilman jäätä. Peliä voi myös kevennetyllä ohjelmalla pelata voimistelusaleissa kouluissa ja kerhoissa. Yleensä peliä pelataan naisten ja miesten eri sarjoissa. Joukkueeseen kuuluu kymmenen henkilöä, yksi on maalivahti, kolme ovat puolustajia, kolme ovat keskikenttäpelaajia ja kolme ovat hyökkääjiä. Yleensä on yksi tuomari, mahdollisesti kaksi, jotta vuoroja voi vaihtaa ja tulee puolueeton arviointi. Maalina toimiva kehikko muistuttaa samanlaista verkollista kehikkoa, kuin mitä käytetään esim. jääpallossa, mutta on hieman korkeampi ja kolmiomainen muodoltaan. Pelissä käytettävä pallo on tehty muovista ja muistuttaa tennispalloa kooltaan.

Tyttöjen varusteet haavipallossa

Tytöillä tulee olla sopiva urheiluvarustus sisä- tai ulkopeliin. Vaatteet eivät saa olla epämukavia vaan liikuntaan sopivia ja joustavia sekä hengittäviä. Parhaiten sopivat kesäisin shortsit tai legginsit, pelipaita, silmäsuojukset, urheilusukat ja -kengät. Pelimaila on noin metrin pituinen, on myös saatavilla pidempiä mailoja pitkille tytöille. Pitkämailaisia on enintään kolme joukkueessa, koska he saavat etua pitkästä mailasta. Maalivahdilla on leveämpi haavi mailassaan kuin muilla pelaajilla. Pelialue on yleensä 100 metriä pitkä ja 55 metriä leveä. Kummassakin päässä on maali, jonka ympäri on tehty ympyrä maalivahdin liikkuma-alueeksi.

Tyttöjen pelissä on ehdoton koskettamiskielto, koska tytöt eivät käytä iskuja vaimentavia kypäriä, suojaliivejä ja hanskoja, puhumattakaan kyynär- tai polvisuojista. Peli aloitetaan kuten jääpallossa aina keskikentältä ja siinä jompikumpi joukkueen edustaja yrittää saada kaapatuksi pallon haaviinsa ja syöttää sen eteenpäin heittämällä. Syöttämistä voi harjoitella seinäharjoituksilla.

Poikien varusteet haavipallossa

Pojilla on samanlaiset varusteet kuin tytöillä, mutta silmäsuojuksien tilalla on kypärä, kuten jääkiekossa, sekä niska- ja rintasuojus, sekä kyynär- ja mahdolliset kevyet polvisuojukset sekä hansikkaat. Tarkoituksena on suojata poikia loukkaantumisilta, murtumilta ja naarmuuntumisilta, etenkin, jos pelataan ulkona pesäpallokentällä. Poikien asusteet box lacrossessa muistuttavat yläosasta jääkiekkoilijaa ja alaosasta koripalloilijaa. Selvästi on ajateltu, että pojat helpommin saattavat menettää malttinsa säännöistä huolimatta, siksi varustelu on massiivisempaa kuin tytöillä.

Naisten varusteet haavipallossa

Naisilla on samanlainen varustus haavipallossa kuin tytöillä, mutta maalivahdilla usein on kypärä päässään ja mahdollisesti rintasuojus estämään iskuja. Muilla pelaajilla on yleensä silmäsuojukset. Säännöt ovat samanlaiset kuin tytöillä.

Miesten varusteet haavipallossa

Miehet varustautuvat kaikkein eniten lacrosse-peliä varten. Heillä on päässään kypärä, jossa on kasvojen edessä metallikehikko, niska- ja ylävartalosuojukset, kyynär- ja polvisuojukset, hansikkaat, pitkät urheilusukat sekä hyvät urheilujalkineet, jotka joustavat juostessa mutta antavat pitoa. Muuten mailat ovat samantyyliset kuin pojilla, mutta kestävämmästä materiaalista tehdyt, etteivät ne katkea kesken pelin.

Maalivahdilla on leveämpi haavi mailassaan sekä paksummat toppaukset yläosassaan. Hänellä ei kuitenkaan ole polvien kohdalla levennettyjä suojuksia, kuten jääkiekossa käytettävät maalivahtien suojukset. Siksi hänellä on enemmän haastetta torjua mahdolliset maaliyritykset. Miesten lacrosse on hieman aggressiivisempaa kuin naisten haavipallo. Kenties siinä on jäänteitä irokeesi-intiaanien pelistä, jossa nopeajalkaisin ja ketterin pelaaja ei kaihtanut keinoja saada pallo vastapuolen maaliin.