Lacrosse-pelissä tarvittavia lisäsuojavarusteita

Image result for Lacrosse

Suojavarusteiden hankkiminen haavipallopeliä varten

Silmikon ja kypärän lisäksi haavipallopelaaja tarvitsee suojaa ylävartalolleen, jotta hän mahdollisimman vähän saisi mustelmia, kylkiluun murtumia tai naarmuja iholleen. Kiihkeätempoista haavipallopeliä varten on kehitetty monenlaisia suojia, kuten hammas- ja kaulasuojia, rintakehäsuojus, kyynärsuojia ja hansikkaita. Alavartalolle on suunniteltu polvi- ja jalkasuojat. Lisäksi pelaajat voivat käyttää tukisukkia suonenvedon ehkäisemiseksi tai teippauksia. Suojavarusteiden tulee olla likaa hylkiviä, kovaa kulutusta kestäviä, hengittäviä eivätkä ne saa hangata tai hauduttaa ihoa. Haavipallon pelaajan tulee tuntea olonsa mukavaksi suojavarusteissaan, ja ne eivät saa estää nopeaa liikkumista, kääntymistä ja juoksemista.

Lacrosse-pelin pelaajan suu- ja kaulasuojat

Suusuojien tarkoituksena on estää hampaita lohkeamasta tai huulien halkeamisia, jos pallo tai pelaaja osuu suun alueelle pelin aikana vahingossa. Suusuoja ei saa estää pelaajan hengitystä, nesteen juomista tai puhumista. Suusuoja laitetaan suuhun hampaiden eteen, kun peli aloitetaan. Suusuojia kannattaa olla useita, ja ne pitäisi voida puhdistaa tai pestä helposti. Yleensä suusuojia on tarjolla joko hampaita suojaavia suojuksia tai ohuita muovista tehtyjä suunsuojuksia eri värisinä, joissa on hengitysreikiä. Kaulalle kannattaa laittaa kevyt mutta tukeva kaulasuoja, jonka saa tarrakankaalla kiinni. Se ei saa hangata ihoa tai aiheuttaa ihon hikoilemista. Näin tuetaan niskaa ja ehkäistään niskavenähdyksiä.

Haavipallopelin rintakehää suojaava liivi

Varsinkin maalivahdin sekä miespuolisten pelaajien kannattaa hankkia haavipallovarusteisiinsa kunnon suojaliivi, joka suojaa rintakehää, hartioita ja kylkiä sekä selkää. Siinä on toppauksia siten, että ne suojaavat ylävartaloa, mutta eivät paina paljon. Joissakin suojaliiveissä on edessä suojakilpi. Siten ehkäistään olkaluun sijoiltaan menemistä, vähennetään kaatumisten tai iskujen voimaa ylävartaloalueille sekä mustelmia ja ehkäistään luunmurtumia. Rintakehäsuojaliivejä on eri hintaisia riippuen siitä, tarvitseeko pelaaja aloittelija-, harrastaja- vai ammattilaistason suojaliivit. Suojaliivin tulee olla pelin jälkeen helposti pestävissä ja pesuohjeiden tulee seurata liivejä ostettaessa.

Haavipallopelin kyynärsuojat ja hansikkaat

Lacrosse-peliin on saatavilla eri hintaisia hansikkaita, jotka tukevat ja suojaavat pelaajan käsiä kädenluiden murtumilta sekä lian tulemisesta iholle. Hansikkaat tulee olla sellaiset, että ne pysyvät kädessä helposti pelin aikana eivätkä putoa pelikentälle. Hansikaspareja kannattaa olla urheilukassissa useita, jos ne kastuvat, tulevat hikisiksi tai likaantuvat. Silloin voi vaihtaa uudet hansikkaat likaantuneiden tilalle. Maalivahdilla on aina käytössään erikoisvalmisteiset hansikkaat. Hansikkaiden tulee olla helposti koneessa pestäviä hienopesupyykissä. Kyynärsuojat voivat olla esim. joustavia kertakäyttöteippauksia tai varta vasten tehtyjä kyynärsuojia, jotka ehkäisevät kyynärluun murtumia ja mustelmia. Kyynärsuoja voi olla myös tarrakiinnityksellä.

Haavipallopelissä käytettävät jalkasuojat ja muut tarvikkeet

Haavipallopelissä polvia suojataan joustavilla teippauksilla tai erityisillä polvisuojilla. Maalivahdilla on yleensä polvesta alaspäin nilkkoihin ulottuvat jalkasuojat, jotka muistuttavat jääkiekkoilijoiden maalivahdin jalkasuojia. Kaikkien suojavarusteiden tulee olla helposti irrotettavissa, vaihdettavissa ja puhdistettavissa. Kengänpohjallisina voi käyttää hikeä imeviä ja hajua poistavia pohjallisia. Kengänpohjalliset tulee olla helposti vaihdettavissa. Kainaloihin voi laittaa ennen peliä sopivaa antiperspiranttia. Ennen peliä voi käsiin laittaa talkkia, jotta pito pelimailasta olisi parempi.

Pelaajan tulee myös suojautua janoa vastaan. Hänellä tulee olla urheilutarvikelaukussaan aina juomaa, ettei hän nestehukan takia pyörtyisi kuuma päivänä kentälle. Haavipallopelaajalla tulee olla varusteilleen oma kantokassi, joka suojaa varusteita, kun niitä ei käytetä ja kun ne kuljetetaan kotiin, urheiluseuran tai koulun varastoon. Jokaiselle esineelle pitää olla kassissa tilaa ja oma lokeronsa, jotta ne löytyisivät seuraavan pelin alussa. Tietenkin pelaaja tarvitsee myös urheiluvaatteet ja -kengät. Urheilukassissa kannattaa olla pelaajan tiedot ja osoite sekä omaisten puhelinnumero mahdollisen tapaturman sattuessa. Tapaturma- ja vahinkovakuutukset korvaavat osan menetyksistä, jos urheilija on tapaturmavakuutuksen lisäksi vakuutettu myös varkauden tai ilkivallan varalta.