Lacrosse -pelissä käytettävät jalkineet

Image result for Lacrosse

Sopivat urheilujalkineet erilaisille pelikentille

Lacrossessa, kuten muissakin juosten tapahtuvassa liikunnassa, tarvitaan hyvät kengät. Haavipallopelissä käytetään ulkoliikunnassa urheilukenkiä, joilla on hyvä pito nurmikolla tai hiekkakentällä. Sisälacrossessa pelikenkien tulee olla kevyitä sisäliikuntakenkiä.

Kenkiä on saatavilla kahdenlaisia: nappulakengät tai piikkarit ja paksupohjaiset ”turf”-lenkkikengät. Turf-sana tarkoittaa turvetta eli kengät soveltuvat ruohokentille. Sisäpeleissä on käytettävä sisäpelikenkiä, joita ei koskaan käytetä ulkona. Se on myös tärkeää hygieniasyistä. Kengät voidaan kiinnittää nauha- tai tarrakiinnityksellä. Kengissä kannattaa olla vaihdettavat irtopohjalliset ja lisävarusteena urheilurepussa voi olla hajunpoistajasuihke. Kenkiin tarvitaan myös hyvät sukat, jotka tukevat jalkaa eivätkä pyöri ja irtoa juoksujen aikana jalasta kengän pohjalle.

Tyttöjen ja naisten haavipallokengät

Suomalaisissa verkkokaupoissa on tarjolla monenlaisia urheilukenkiä naisille ja tytöille. Tärkein asia, mikä mainonnassa kuitenkin puuttuu monilta mainossivuilta, on tuoteselostukset kenkien laadusta ja valmistusmaasta. Urheilukenkiä valmistetaan nykyisin paljon kaukoidässä halpatyövoiman maissa. Niissä voi olla allergisoivia liima- ja väriaineita. Kengät voi tilata kotiin sovitettavaksi verkkokaupan kautta ja palauttaa käyttämättöminä takaisin, varsinkin, jos tuoteselostetta ei tule ostoksen mukana.

Suomen kuluttajansuojalaki suojaa ostajaa ja on mahdollisuus saada rahansa takaisin, jos kengät eivät miellytä. Urheilukengät on palautettava määrätyssä ajassa vahingoittumattomina alkuperäispakkauksessaan. Nappulakenkien tulee olla kevyet ja sopivat liukkaille pinnoille. Kengillä ei saa liukastua ja niiden pitää hengittää. Kengät eivät saa hiertää tai olla liian painavat. Kenkien tulee olla myös hyvännäköiset, jotta pelaaja motivoituu miellyttävien urheilukenkien ansiosta. Ne eivät saa hajota kesken pelin ja niistä ei saa irrota liimauksia, jos ne kostuvat. Urheilukenkien värit eivät saa liueta urheilusukkiin tai iholle ja niiden pitää olla turvalliset ja jalkaa tukevia.

Haavipallopelikenkiä löytyy pääasiassa ulkomailta verkkokaupoista ja urheiluliikkeistä, mutta Suomessa käyvät mm. pallopeleihin soveltuvat kengät. Kenkävalmistajia on useita ja hinnoittelussa on vaihtelua. Tarjouksia kannattaa kärkkyä, mutta mietittävä, onko halvin kenkävaihto sittenkään paras. Jos kenkä on tarjouksessa, se viittaa joko myyntierän tai valmistuksen loppumiseen. Kenkää ei valmisteta kenties huonon kysynnän tai laadun takia. Suomalainen nainen haluaa ostaa eettisesti oikein tuotettuja kenkiä. Nappulakenkiä on saatavilla luonnolliseen ulkonurmikentälle ja tekonurmikentälle erikseen. Niissä tärkeintä on hyvä pito juoksun aikana.

Poikien ja miesten haavipallokengät

Poikien ja miesten haavipallokenkiä on saatavilla kahdenlaisia: nappulakengät tai piikkarit sekä paksupohjaiset ”turf”-lenkkikengät. Valmistajia on useita ja kilpailu ostajista verkkokaupoissa on kovaa. On tärkeää saada ostamilleen urheilukengille takuutodistus. Ulkomaisista verkkokaupoista löytää suoraan kohtuuhintaisia haavipallon pelikenkiä. Hyvin varustelluista urheiluliikkeistä Suomessa voi löytää sopivia palloilukenkiä ja niissä on takuu ja tuoteselosteet pakkauksen mukana. Kenkiä saa sovittaa ennen ostopäätöstä ja myyjältä voi kysyä ohjeita kengän hoidosta ja säilytyksestä.

Urheilukenkien päällinen voi olla valmistettu nahasta tai keinonahasta. Tämä voi vaikuttaa kengän hintaan. Synteettisistä materiaaleista tehdyt urheilukengät ovat halvempia kuin luonnonmateriaaleista tehdyt urheilukengät. Luonnonmateriaaleista tehdyt kengät ovat kalliita, mutta ne ovat hengittäviä ja niiden puhdistus voi olla hankalaa. Toisaalta keinomateriaaleista tehtyjä kenkiä voi pestä pesuohjeiden mukaan. Kenkien päällysteen sisälle on tärkeisiin kohtiin laitettu pehmusteita, jotka estävät jalan hiertymistä. Kengän välipohja usein on valmistettu erikoisvaahdosta vaimentamaan iskuja. Ulkopohjan tulee kestää kulutusta ja pohjan tulee olla kuvioitu niin, ettei niillä liukastu, vaikka urheilisi ulkona sateen jälkeen, kun nurmi on kosteaa. Samoin sisäpelikenkien tulee olla sellaiset, etteivät ne naarmuta lattiaa eikä niillä voi liukastua. Niiden tulee myös tukea jalan lisäksi nilkkaa riittävästi estämään nyrjähdyksiä. Urheilujalkineita on saatavilla eri väreissä, mikä helpottaa loppukuluttajaa viihtymään kengissään. Urheilukassiin voi pelin päätyttyä laittaa urheilukengät omaan pussiinsa odottamaan huoltoa ja laittaa tilalle vapaa-ajan kengät.