Lacrosse -pelin silmien ja pään suojukset

Image result for Lacrosse -pelin silmien ja pään suojukset

Silmien ja pään suojaaminen haavipelissä ennen modernia aikaa

Lacrosse-peli eli haavipallo on peli, jossa pelataan mailoilla, jotka ovat noin metrin pituisia keppejä, joiden päässä on haavi, jossa palloa kuljetetaan paikasta toiseen ja syötetään joukkuetovereille tai tehdään maalisyöttö. Entisaikaan, kun ei ollut teollisesti tuotettuja muovi- ja metallisilmikoita tai kypäriä, tehtiin käsin kotona, ompelijalla tai modistilla pään suojaksi nahasta ja villa- tai puuvillapehmusteista sekä langoista ja metallilankakehikosta silmäsuojuksia ja kypäriä. Sitä ennen keskiajalla ei ollut mitään pään suojana pelin aikana. Loukkaantuminen oli silloin hyvin tavallista pelin aikana. Pelin alussa kummankin joukkueen edustaja yrittää saada aloituspallon, jonka tuomari asettelee kummankin vastapuolen pelaajan haavien väliin. Palloa kuljetetaan aina haavimailassa, eikä sitä saa potkia tai heitellä ja jos niin tapahtuu, voi seurata jäähyrangaistus. Lyöminen toisen pelaajan päähän on aina rangaistava teko.

Naisten ja tyttöjen käyttämät lacrosse-silmikot

Koska haavipallopeli on hektistä juoksemista haavipallon perässä, ja joskus palloa haavilla heitettäessä voi pallo mennä harhaan, niin pelaajien silmiä on erikoisesti suojeltava puolikovan pallon iskuilta. Samoin silmiä on hyvä suojella kyynärpäiden iskuilta ja kaatumisissa. Naisille on saatavilla erityinen silmäsuojus eli silmikko. Halvimmat silmikot ovat noin kahdenkymmenen viiden euron arvoisia, kalleimmat maksavat pitkälti yli 100 euroa. Silmikon hinnan kriteereinä ovat suunnittelu eli design ja käytetyt materiaalit.

Silmikon on oltava helppokäyttöinen ja puhdistettava. Ihoa myötäilevän silikonipehmusteen tulee olla joustava. Säädeltävä nauha silmikosta, joka kiinnitetään pään ympärille, ei pelin aikana saa löystyä eikä irrota. Maalivahtina toimiva tyttö tai nainen käyttää yleensä erityistä kypärää, johon on yhdistetty silmikko. Se on valmistettu yleensä iskuja kestävästä muovista ja siinä on aukkoja, johon on kiinnitetty etuosaan silmikko sekä sivu- ja taka-aukkoja ilmanvaihdon parantamiseksi ja hikoilun estämiseksi. Silmikkokypärä kiinnitetään jääkiekkokypärän tavoin nauhoilla leuan alle. Silmikkokypärä suojaa myös takaraivoa ja ehkäisee aivotärähdyksiä. Kypärän sisällä on joustavaa pehmustetta, vaahtomuovia ja silikonia, jotka muotoutuvat pään muotojen mukaisesti ja siten eri kokoiset henkilöt voivat käyttää yleensä kypärää turvallisesti.

Poikien ja miesten lacrosse-kypärät ja silmäsuojukset

Pojille ja miehille on suunniteltu omat kypäränsä ja silmäsuojukset suojaamaan pelaajan päätä ja silmiä kiihkeän haavipallopelin tuoksinassa. Haavipallokypärään voi asentaa erillisen parikymmentä euroa maksavan silmäsuojuksen suojaajaan silmiä ultraviolettisäteilyltä, roskilta, lialta ja mudalta ja se on tehty polykarbonaatista. Itse haavipallokypärä maksaa riippuen siitä, onko pelaaja aloittelija, edistynyt vai ammattilainen.

Nuorisomallien haavipallokypärät maksavat sadasta eurosta ylöspäin. Aikuisten ja edistyneiden pelaajien kypärät ovat kalliimpia, yli 300 euroa maksavia. Kypärän suojus on kaksiosainen ja valmistettu suuren tiheyden omaavasta polyetyleenistä ja kypärän paino on noin 900 grammaa. Rajat ovat tehdyt EPP:stä eli laajennetusta polypropyleenistä. Pehmusteet ovat polyetyyleenistä tehdystä vaahtomuovista. Takaraivon kohdalle ja leukaosiin on laitettu vaahtomuovipehmusteita. Verkko kypärän kasvo-osassa suojaa pelaajaa pallon, mailan tai ihmisten iskuilta ja suojaa myös silmiä. Verkko voi olla tehty kovamuovista tai alumiinista.

Pään suojaamisen merkitys haavipallopelissä

Pään ja kasvojen suojaaminen lacrosse-pelin aikana on hyvin tärkeää ja alusta alkaen lapsi, koululainen ja nuori pitäisi opettaa käyttämään silmikoita ja kypäriä pelin aikana. Näin vältetään mahdolliset silmävammat, aivotärähdykset ja -vammat. Kypärän käyttäminen ei ole pakollista pelaaville tytöille ja naisille, mutta sen on suositeltavaa, mutta silmikoita heidän tulee käyttää pelatessa. Miesten ja poikien tulee aina käyttää kypärää ja silmäsuojuksia pelatessa. Urheiluseuran, koulun tai oma tapaturmavakuutus ei korvaa laiminlyöntejä, jos vamma on tahallisesti tai piittaamattomuuden takia aiheutunut. ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”, sanoo suomalainen sananlasku. Tämä pitää paikkansa myös lacrosse-pelissä.