Box Lacross

Image result for Box Lacrosse

Box Lacrossen historiaa

Lacrosse eli haavipallopeli oli alkujaan Amerikan intiaanien harjoittama ulkoilmapeli keskiajan tietämillä. Ranskalainen jesuiitta tarkkaili peliä ja kuvaili sitä tarkasti. Intiaanien peli oli agressiivinen, uskonnollisluonteinen ja siellä saattoi tapahtua kuolemantapauksiakin. 1920-1930 -luvuilla kehitettiin ulkoilmapelin rinnalle sisäpeli, joka sai nimen Box Lacrosse eli suomeksi sitä voisi luonnehtiä haavipalloksi, jota pelataan suljetussa pelikaukalossa. Nykyisin jääkiekkokentät toimivat Box Lacrossen pelipaikkoina, mutta myös koulun urheilusali voi toimia pelikenttänä. Koska jääkiekkokentän lattia on kova sulatettuna, on keksitty laittaa keinonurmea väliaikaisesti pehmentämään mahdollisia kaatumisia.

Box Lacrosse -pelin eroja ulkopeliin

Alunperin haavipallo oli maskuliininen peli, jossa tärkeää oli, että pelaaja oli nopea juoksemaan ja ketterä sekä tarkkaavainen. Sittemmin naisten tasa-arvon lisääntyessä ovat tytöt ja naiset saaneet oman pelinsä, jossa on hieman kevennettynä poikien ja miesten haavipallopelin käytänteet. Miesten ulkopeleissä on joukkueessa 10 pelaajaa ja naisilla 12. Sisäpeleissä joukkueen kokoa on pienennetty. Naiset eivät varustaudu peliin yhtä raskaasti kuin pojat ja miehet. Sisäpelissä suurin eroavuus ulkopelistä on joukkueiden koko: sisäpelijoukkueessa on viidestä kuuteen henkilöä eli yksi maalivahti ja loput ovat juoksijoita. Muuten asusteet ja varusteet ovat samankaltaiset kuin ulkopeleissä. Samoin pelaajia on mahdollista vaihtaa varapelaajaan tarvittaessa määrätyllä paikalla. Peliaikaa on yleensä kolme 20 minuutin jaksoa. Joskus voidaan pelata ylimääräistä aikaa, jos joukkueet ovat tasaväkisiä.

Box Lacrossen on sanottu kehittävän pelaajan sosiaalisia taitoja hallita aggressioitaan, koordinaatiokykyä ja taktikointia. Erilaiset sanktiot hillitsevät aggressioita, koska jäähyn aikana joukkue pelaa aina alimiehityksellä. Jäähyjä on kolmenlaisia: kahden, kolmen ja kymmenen minuutin jäähyjä. Törkeissä tapauksissa voidaan pelaajalle asettaa pelikielto. Sisäpelikenttä on lähes puolet pienempi kuin ulkopelikenttä eli noin 57 metriä pitkä ja 25 metriä leveä. Maalikehikon koko on hieman pienempi kuin ulkopelissä käytettävät maalikehikot. Sisäpelin kaukalon laidat ovat yleensä verkoilla suojatut, ei aikaa tuhraannu siihen, jos pallo karkaa pelikentän ulkopuolelle.

Tyttöjen ja naisten Box Lacrosse

Sisäpelissä tytöt ja naiset käyttävät silmäsuojuksia, sekä mahdollisesti kyynär- ja jalkasuojuksia kevyesti. Maalivahdilla on yleensä päässään verkollinen kypärä sekä yläkehon suojuksia. Jaloissa on myös maalivahdilla jääkiekon tapaan jalkasuojukset estämään iskuja ja potkuja. Maalivahdin oikeutta hallita omaa aluettaan maalin ympärillä yleensä kunnioitetaan, mutta jos maalivahti hylkää maalialueen, menettää hän myös etuoikeutensa. Joku juoksijoista voi väliaikaisesti sijaistaa maalivahtia. Pelaajien haavimailat ovat keskimäärin metrin pituisia, nuoremmilla tytöillä voi olla lyhyempiä mailoja haaveineen. Maalivahdilla on aina leveämpi haavimaila kuin pelaajilla.

Poikien ja miesten Box Lacrosse

Kaukalossa pelattava haavipallo on erityisesti suosiossa maissa, joissa on pitkä talvi ja lyhyt kesä. Siksi haavipallo sisäpelinä on lisännyt suosiotaan myös poikien ja miesten keskuudessa. Monissa korkeakouluissa on huomattu, että haavipallo edistää opiskelijoiden terveyttä ja parantaa opintosuorituksia. Staattinen istuminen vuosikausia opintojen aikana rappeuttaa lihaksia ja luustoa ja edistää epätoivottua lihomista. Nopeatempoinen sisälacrosse on hyvä tapa saada toimintaa opiskelijan lihaksille puuduttavan istumisen jälkeen.

Pojilla ja miehillä on yleensä kuusi pelaajaa joukkueessa. Maalivahdilla on raskaampi suojavarustus kuin juoksijoilla. Juoksijat jakaantuvat hyökkääjään, puolustajaan ja keskikenttäpelaajiin. Kentällä voi määrätyssä paikassa vaihtaa pelaajaa, jos joku pelaaja loukkaa itsensä kaatuessaan.

Yhteenvetoa sisälacrossesta

Johtopäätöksenä on, että sisälacrosse on levinnyt Amerikasta muihin maihin laajasti ja se on lisännyt suosiotaan. Pelikenttänä on jääkiekkokaukalo tai vastaava tila, joka on rajattu esim. verkoilla tai aitauksilla. Asusteet ovat samat kuin ulkopeleissä, mutta mailojen pituus voi olla pidempi. Sisälacrossessa joukkueiden koko on aina pienempi kuin ulkopeleissä eli pelaajamäärää on puolitettu. Pelikertoja on kolme kahdenkymmenen minuutin jaksoissa. Sisäpelin säännöt muistuttavat ulkopelien sääntöjä.